Nieuwe plannen voor De Bio Basis in 2019

Met ingang van het nieuwe jaar gaat er een hoop veranderen in De Bio Basis. Een spannende nieuwe stap in ons bestaan! Hieronder vind je de wijzigingen en natuurlijk het waarom:

-In verband met een aantal recente grote fusies binnen de biologische markt zijn wij niet meer voldoende in staat om de winkel volgens onze idealen vorm te geven. Het winkelgedeelte van De Bio Basis houdt daarom in de huidige vorm op te bestaan. In plaats daarvan bouwen we een webwinkel waarin alleen nog de lokale of direct ingekochte producten verkocht worden waar wij 100% achter staan. Deze producten kunnen op een vast moment in de week worden bezorgd en op de zaterdagmiddag in onze winkel afgehaald worden. In de webwinkel zullen we geen zuivel, verswaren of groente en fruit verkopen.

-Maandag 24 december zijn we speciaal geopend voor kerst. Dit is de laatste dag waarop ons hele assortiment aanwezig is inclusief groente, zuivel e.d. We gaan hier een mooie en leuke dag van maken, dus we voorzien je deze dag graag van de laatste kerstinkopen!

-Vanaf woensdag 2 januari gaan we de winkel leegverkopen en zullen we geen nieuwe leveringen meer binnen krijgen, behalve van de producten die we in de webwinkel zullen verkopen. Jouw steun in deze leegverkoop is voor ons van grote waarde, dus voel je niet geremd om nog even goed in te slaan!

Na de periode van leegverkoop zullen we voortaan alleen nog op de zaterdagmiddag geopend zijn en op de vrijdagavond op basis van reservering.

-Op de zaterdagmiddagen kan er als vanouds genoten kan worden van onze heerlijke koffie, de taarten van Evrim en de gezelligheid van ons plekje. Producten uit de webwinkel kunnen (zoals hierboven al vermeld) tijdens deze openingstijden ook afgehaald worden.

-Op de vrijdagavonden creëren we iets nieuws: Eten bij Evrim! Elke week kun je op deze avond bij ons een lekkere biologische maaltijd komen eten. Bereid van zoveel mogelijk lokale seizoensgroente en voor een betaalbare prijs. Geen poespas, gewoon een lekker en gezond bord eten!

-Daarnaast kun je in het nieuwe jaar bij ons terecht voor biologische catering. Feestjes, vergaderingen, cursusdagen: Evrim zorgt ervoor dat je lekker en verantwoord aan tafel kunt! Ook de suikervrije biologische taarten e.d. zullen weer volop besteld kunnen worden.

-Als laatste zullen we meer tijd gaan besteden aan informatieverstrekking en educatie. We zullen informatieavonden, cursussen en andere activiteiten rondom het onderwerp voeding organiseren in onze cursusruimte De Basis, zoals nu al met de kookworkshops. De Basis blijft dus gewoon bestaan en zal vaker door ons gebruikt worden!

Maar waarom dit alles?
Vier jaar geleden begonnen we De Bio Basis met sterke idealen. We zagen dat er een proces binnen de biologische sector gaande was dat we van de reguliere supermarkten kennen: voortdurende schaalvergroting, rotzooi ingrediënten in producten en weinig eerlijke handel. Uit de eerste hand hoorden we verhalen van Nederlandse boeren die door biologische ketens gedwongen werden om hun groente onder de eerder afgesproken prijs te verkopen.
We besloten om De Bio Basis te starten. In onze winkel wilden we zoveel mogelijk zaken doen met lokale, zelfstandige leveranciers die hart voor hun producten hadden. Altijd een eerlijke prijs betalen en van producten uit ontwikkelingslanden natrekken of er sprake was van eerlijke handel.

Tot voor kort hebben we deze idealen in onze winkel tot een goed niveau kunnen blijven volgen. De supermarkten hebben de afgelopen jaren echter met grof geschut geprobeerd om hun monopolie op voedsel te verstevigen, door hun (twijfelachtige) biologische assortiment sterk te vergroten. Het gevolg is dat veel biologische ondernemingen al een aantal jaren verlies draaien en dat de kleine zelfstandigen hun hoofd niet meer boven water kunnen houden.

Het afgelopen half jaar hebben er diverse overnames en fusies plaatsgevonden binnen de biologische sector. Hiermee is een situatie ontstaan waarin er nog maar twee grote partijen bestaan waarbij we aan kunnen kloppen voor onze droogwaren. Wij zijn van mening dat we hierdoor de idealen binnen onze winkel niet op het gewenste niveau kunnen houden, aangezien we voor de volledigheid van ons assortiment van beide partijen zullen moeten afnemen.

We vinden het heel verdrietig om dit besluit te moeten nemen en de leuke mensen die zo blij waren met het bestaan van onze winkel te moeten teleurstellen. Doorgaan op deze weg was voor ons echter geen optie meer. Idealisme is onze motor en datgene wat ons in staat stelde om de afgelopen vier jaar heel hard te werken om ons winkeltje op te bouwen en draaiende te houden. Zonder deze drijfveer zouden we langzaam leeglopen. En daar is uiteindelijk niemand bij gebaat.

Een nieuw begin
Maarrrrr…. met de nieuwe plannen die we hebben kunnen we onze idealen wel degelijk blijven volgen: eerlijk, lokaal, biologisch eten. Eten met bezieling!

We zullen met trots de mooie lokale of direct ingekochte producten in onze webwinkel blijven verkopen. Maar we worden vooral ook heel blij van onze plannen voor ‘Eten bij Evrim’ op de vrijdagavond. Evrim heeft er zin in om meer tijd in de keuken te spenderen en zich lekker te laten inspireren door de groenten van het seizoen. Elke week staat er een biologisch gerecht op het menu, zo veel mogelijk gemaakt van lokale seizoensgroente. Je reserveert van tevoren een plekje en komt het lekker bij ons opeten, onder het genot van een drankje en de bekende Bio Basis knusheid. We kijken nu al uit naar de gezellige avonden die we voor ons zien!

Uiteraard zien we volop mogelijkheden om in de catering en in de revival van Evrim’s taarten onze waarden te blijven volgen en onze lokale boeren en tuinders te blijven steunen.

We waarderen de steun die we de afgelopen jaren van zoveel mensen hebben gekregen enorm en gaan er in het nieuwe jaar alles aan doen om onze gezamenlijke idealen nog beter te verwezenlijken.

Evrim en Igor
De Bio Basis